Наша шкіра - екосистема мільярдів мікроорганізмів (ч.1)

Наша шкіра - екосистема мільярдів мікроорганізмів (ч.1)

Шкіра людини - це екосистема мільярдів мікроорганізмів, які складають мікробіоту шкіри. Як і кишкові мікроорганізми, шкірні мікроорганізми відіграють важливу роль: стимулюють та розвивають наші імунні реакції, зміцнюють бар’єрну функцію шкіри, забезпечують прямий захист від патогенних мікроорганізмів. 

У сучасному суспільстві ми зазвичай розглядаємо догляд за шкірою з візуальної, косметичної точки зору, але для здоров’я організму також важливо мати збалансований мікробіом і непорушену бар’єрну функцію. Так як це запобігає проникненню зовнішніх хвороботворних мікроорганізмів в організм.

З косметичної точки зору, мікроорганізми мають антиоксидантну дію, яка гальмує процеси старіння, викликані вільними радикалами та окисленням, такі як зморшки та пігментація. Багато мікроорганізмів виробляють церамід, який є важливою частиною бар’єрної функції, яка допомагає утримувати вологу в шкірі.

Мікроорганізми є частиною «вродженої імунної системи» — терміна, який використовується щодо тієї частини імунної системи, яку ви отримуєте від народження, яка є постійною протягом усього життя.  

Дисбактеріоз

Більшу частину часу шкірні мікроорганізми знаходяться в гармонії один з одним і виконують свої функції захисту шкіри. Стрес навколишнього середовища та інші чинники можуть спричинити зміну складу мікробіому. Це називають дисбактеріозом. 

Шкіра колонізована корисними мікроорганізмами і служить фізичним бар’єром для запобігання вторгненню патогенів. За обставин, коли бар’єр порушений або коли порушується баланс між комменсалами та патогенами, може виникнути шкірне захворювання або навіть системне захворювання.

Найпоширенішими захворюваннями шкіри, через які звертаються до лікарів, є акне, атопічний дерматит, розацеа, псоріаз і лупа. Багато з цих поширених шкірних захворювань пов’язані зі зміною мікробіоти (дисбактеріоз).

Колонізація шкіри Staphylococcus aureus (S. aureus) у більшості випадків не протікає симптоматично, але бактерії можуть викликати інфекції, коли захисна бар’єрна функція шкіри порушується. Стафілококова інфекція часто пов’язана із захворюваннями шкіри, такими як атопічний дерматит (екзема), карбункул, целюліт, розацеа, попрілості, імпетиго та рани.

Вважається, що як рідкісні, так і поширені захворювання шкіри спричинені як окремими видами, так і змінами мікробної спільноти. S. aureus пов'язаний з пошкодженням шкірного бар'єру, патологічними запальними реакціями. S. aureus є частим опортуністом шкіри та переповнює комменсальну мікробіоту при бар’єрних розладах, таких як атопічний дерматит (AD) і рани на шкіри.

Cutibacterium acnes є одним із найпоширеніших мешканців шкірного мікробіому. Акне є прикладом дисбактеріозу патогенних і непатогенних штамів одного виду. Різниця в штамах впливає на те, у кого розвиваються вугрі, а в кого ні. Той факт, що не у всіх носіїв C. acnes розвиваються симптоми акне, свідчить про те, як імунітет господаря та гормональний статус керують патогенними ефектами бактерії.

Back to blog