Догляд за сухою шкірою обличчя: рекомендації косметолога та пошук безпечних засобів

Догляд за сухою шкірою обличчя: рекомендації косметолога та пошук безпечних засобів

Здорова, наповнена та пружна шкіра — стан, якого прагнуть досягти усі. Суха шкіра обличчя може бути як за типом, так й за станом. Насправді у другому випадку правильніше сказати, що шкіра дегідрована.

Пропонуємо розібратися, як відрізняти сухість від дегідрації, як доглядати за сухою шкірою, які компоненти шукати у косметичних засобах і як взагалі наш стиль життя здатен впливати на стан епідермісу. 


Особливості сухої шкіри — різниця між дегідрацією та сухістю

Суха шкіра — це тип. Тобто у цьому випадку сухість є постійним станом. Епідермісу такого типу від природи бракує ліпідів себто — жирів. 

Сухий епітелій виробляє недостатню кількість шкірного сала, а це своєю чергою негативно впливає на гідроліпідну плівку. Зазвичай суха шкіра обличчя одночасно є й зневодненою, бо епідерміс у цьому випадку не виконує бар’єрну функцію.

До ознак такого типу відносять:

  • Стягнутість обличчя.
  • Жорсткість епідермісу на дотик.
  • Ефект «крокодилячої шкіри».
  • Невиразність пор. 
  • Ранню поява зморшок та їх виразність. 
  • Слабкі проникні властивості.

Якщо говорити про дегідровану, тобто зневоднену шкіру, то це вже стан. Зневодненому епідермісу бракує вологи. Зневоднення можливе у людей з будь-яким типом шкіри. Наприклад, через використання неправильних косметичних засобів, які порушують мікробіом. При цьому дегідрація може посилити шкірні захворювання — збільшити кількість висипань тощо. Це стається через те, що епідерміс намагається компенсувати нестачу вологи надмірною секрецією шкірного сала. 

До ознак зневодненої шкіри відносять:

  • Стягненість та дискомфорт у певних зонах, а також шершавість.
  • Локалізацію зморшок в куточках очей.
  • Виразні пори в Т-зоні (ніс, лоб та підборіддя).
  • Швидке полегшення чи навіть зникнення симптомів після нанесення зволожувального крему.

Причини сухості шкіри

Сухість та дегідрація здебільшого пов’язані з такими причинами:

  • Використання жорстких, агресивних засобів для вмивання. Особливо це стосується косметичних засобів з сульфатами, формальдегідами та ПАВ (поверхнево-активні речовини).
  • Надмірне знаходження під штучними випромінювачами тепла. Кондиціонери, обігрівачі та централізовані системи опалення призводять до зниження вологості у кімнати, що сприяє зневодненню епідермісу.
  • Часте плавання у басейні. Це пов’язано з додаванням хлору, який також висушує епідерміс.
  • Несприятливі погодні умови. Особливо це стосується зимового періоду з частими вітрами та хуртовинами. 
  • Шкірні захворювання. До сухості також призводять хвороби на кшталт псоріазу або екземи.

Сухість часто пов’язують й з віковими змінами. Понад 50% людей зрілого та похилого віку мають суху шкіру. Також тип шкіри може визначатися спадковими захворюваннями, серед них екзема, діабет, хвороби нирок, щитоподібної залози та гормональні порушення. 

Вплив харчування та способу життя на стан шкіри

Суха шкіра обличчя досить часто стає наслідком недостатньої уваги до свого способу життя загалом. Найбільшу роль тут відіграє харчування. У раціоні мають переважати продукти багаті на бета-каротин, цинк, вітамін H, омега-3 й омега-6 жирні кислоти.

Важливо підтримувати водний баланс, випиваючи достатню кількість чистої води протягом дня — від двох до трьох літрів.

Для поповнення ліпідних запасів та нормалізації захисного бар'єра, до раціону варто включати лосось, чіа, а також льняну олію. Додавати також варто продукти з антиоксидантними властивостями. До таких відносять овочі та фрукти помаранчевого й жовтого кольору — абрикоси, морква, обліпиха, апельсини та лимони, жовтий болгарський перець. Високий вміст вітаміну H знайдете в яєчних жовтках, вівсянці, лососі та оселедці, помідорах, шпинаті, бананах й волоських горіхах.

Не менш важливо уникати вживання певних продуктів. Провокує сухість шкіри обличчя та погіршує стан алкоголь, кофеїн у каві та чаях, надмірна кількість солі у стравах, смажена їжа.

Як доглядати за сухою шкірою обличчя — поради косметолога

  1. Визначте — чи маєте суху, чи зневоднену шкіру. Від цього залежить догляд. Суха шкіра обличчя не виробляє достатньо шкірного сала, тому потребує компонентів, які активують роботу сальних залоз у складі. Зневодненій потрібно гарне зволоження. 
  2. Будьте обережні з ексфоліацією. Надмірна ексфоліація погіршує міцність захисного бар'єра, який й без того порушений у людей з сухим типом шкіри. Відлущення за допомогою щіточки краще залишити косметологу. Самостійно можна проводити ексфоліацію за допомогою неагресивних засобів для вмивання або масок. При чому не частіше, ніж раз на тиждень.
  3. Уникайте сульфатів у складі засобів догляду за сухою шкірою. Сульфати є поверхнево активною речовиною, що покликані видаляти жир з верхнього шару епітелію. Як ми вже з’ясували, секреція шкірного сала вже недостатня, якщо ви маєте сухий тип. Тож штучно пригнічувати роботу сальних залоз ще більше, — погане рішення. Сульфати руйнують захисний шар, тому їх не має бути у складі доглядової косметики.
  4. Будьте швидкими під час доглядових процедур. Через низьку проникну здатність епітелію, засоби треба наносити швидко. Тобто спочатку ви вмиваєтесь, одразу після тонізуєте обличчя й за цим кроком наносите зволожувальний крем. Це допоможе затримати частину води, яка потрібна епідермісу.
  5. Використовуйте нічний зволожувальний крем. Це чудовий спосіб глибокого насичення. Вночі шкіра знаходиться в режимі відновлення. Формули незмивних нічних засобів побудовані саме так, щоб вони забезпечували та посилювали це відновлення.
  6. Придбайте зволожувач повітря. Дуже важливий крок, особливо для зимового періоду або якщо ви живите у спекотному, але сухому кліматі. Зволожувач повітря допоможе зберегти нормальний рівень природної вологи епідермісу
  7. Додайте у схему догляду зволожувальну сироватку або екстракт. Важливо, щоб у складі засобу були олії. До прикладу, добре працює оливкова олія, кокосова та арганова.
  8. Не нехтуйте нанесенням SPF. Як тільки УФ-індекс сягає трьох та підійматися вище, використовуйте протисонцевий крем. 

Як доглядати за сухою шкірою обличчя?

Перш за все — не ігнорувати правила догляду, наведені вище. Доглядова схема може змінюватися в залежності від сезону та додаткових потреб епітелію. Проте важливо завжди зважати на компоненти у складі засобів.

З порушеним ліпідним шаром та слабкою секрецією сальних залоз працюють наступні інгредієнти: 

  • Гіалуронова кислота. Фактично — це must have для сухої шкіри обличчя. Гіалуронова кислота працює за принципом губки: вона втягує вологу з довкілля, та передає її до глибинних шарів епітелію.
  • Оливкова олія. Цей компонент можна знайти в ефірних оліях для обличчя.  Має відновлювальні та регенераційні властивості. Насичує шкіру, а також добре працює з тьмяним тоном.
  • Олія авокадо. Авокадо — це джерело природних жирів. Олія усуває сухість, лущення, в’ялість та втрату еластичності. Додатково стимулює регенерацію пошкоджених клітин.
  • Кокосова та арганова олії. Добре підходять й для сухої, й для зневодненої шкіри. Синергія цих двох компонентів в одному засобі — ідеальний варіант, бо разом вони забезпечують глибоке зволоження, регенерацію та заспокоєння.

Догляд за сухою шкірою в домашніх умовах — обираємо засоби

Обов’язково шукайте засоби, у складі яких є перелічені вище компоненти. Догляд має бути поетапним:

  • Етап 1 — очищення. До прикладу, очищення сухої шкіри обличчя можна проводити за допомогою молочка Cleansing Milk Cellular-Matrix. До складу засобу  входить ДНК молок лосося, вітамін E та алантоїн. Молочко м’яко видаляє забруднення та підходить для щоденного ранкового й вечірнього використання.
  • Етап 2 — тонізація. З тонізацією чудово впорається тонер для чутливої шкіри Sensitive Skin Toner. Він має м’яку формулу, побудовану на основі заспокійливих компонентів, а саме складається з комплексу квіткових вод лаванди, троянди та гамамеліса. Допомагає нормалізувати та підтримувати pH шкіри на рівні 5,5.
  • Етап 3 — сироватка або олія. Тут необідно відштовхуватися від додаткових потреб шкіри. Наприклад, якщо потрібно покращити тон та повернути природне сяйво, підійде ефірна олія з мелатоніном The Radiance Oil. Якщо окрім сухості, стикнулися з проблемою гіперчутливості, допоможе екстракт для чутливої шкіри Biocalm Sensetive Skin Extract з оливковою олією у складі. Якщо маєте помітні пігментні плями або зморшки, краще обрати сироватку VitaLift-C HA, яка насичена вітаміном С та гіалуроновою кислотою. 
  • Етап 4 — зволоження. Nelly De Vuyst® має широку лінійку зволожувальних та насичувальних кремів. Глибоке зволоження завдяки пребіотикам, олії макадамії, бісабололу та полісахаридам забезпечує крем з колекції BioScience. Якщо епітелій зневоднений або схильний до дегідрації, можна використовувати крем Hydrocell Plus з гіалуроновою кислотою та колагеном у складі. Крем BioTense ідеально підходить для зрілої шкіри, схильність якої до сухості та зневоднення значно підвищується. 
  • Етап 5 — протисонцевий засіб. Захист від сонця знайдете в лінійці BioSolar.  Nelly De Vuyst® створює безпечні SPF на мінеральних фільтрах. На відміну від засобів з хімічними фільтрами, мінеральні підходять навіть для вагітних. Наприклад, мінеральний сонцезахисний SPF потрійної дії має у складі гіалуронову кислоту та алое вера, тож добре працює на заспокоєння та зволоження шкіри.

Додатково раз на тиждень можна проводити ексфоліацію. Тут бажано обирати відлущувальні засоби, розроблені для чутливої шкіри. Суха шкіра значно більше тонка, тому її легше пошкодити. Запобігти подразненню та разом з тим повністю прибрати ороговілі клітини допоможе гель ексфоліант BioScience.

Back to blog