Новий підхід у догляді за шкірою з акне: з’ясовуємо причини та добираємо космецевтику, що працює

Новий підхід у догляді за шкірою з акне: з’ясовуємо причини та добираємо космецевтику, що працює

Акне — хвороба, що має прямий зв’язок із харчуванням та способом життя. У жінок проблема також пов’язана із дисбалансом мікробіому кишківника, зумовленого кандидозом. 

Як розпізнати акне?

Зараз акне називають хворобою цивілізацій. Для Західних країн притаманне харчування продуктами, що мають високий глікемічний індекс. Цукри, молоковмісні продукти — всі вони “підгодовують” хворобу. Крім того, захворювання часто сигналізує нам про проблеми чи навіть серйозні хвороби інших органів.

Так, акне на обличчі в залежності від розташування висипів мож свідчити про проблеми з:

  • Печінко, кишківником, 12-пальною кишкою — висипи у Т-зоні.
  • Гормональним фоном — нижня щелепа.
  • Жовчними протоками та міхуром — вилиці.
  • Шлунком — права щока.
  • Товстим кишківником — права щока.
  • Підшлунковою залозою та печінкою — ніс.

Акне на обличчі та тілі легко впізнати візуально. Це червоні плями або виступаючи висипи. Доторки до висипів викликають больові відчуття. Запалення часто заповнені гноєм, тому на поверхні почервонінь можуть бути білі цятки.

Вилікувати акне назавжди досить складно — це захворювання, яке, на жаль, має високу схильність до рецидивів. З усім тим, позбавитися проблеми реально. Для того, щоб зрозуміти, як саме боротися з акне, треба віднайти першопричину висипань.

Чому з’являються висипи?

  • Захворювання інших органів та систем. Здебільшого це ті органи, що пов’язані із харчування та травленням. Як зазначено вище, висипи з’являються через проблеми із кишківником, шлунком, печінкою, підшлунковою залозою тощо.
  • Часте вживання продуктів з високим глікемічним індексом та молочних продуктів. Навіть здорова їжа може “підживлювати” акне. До прикладу, високий ГІ мають сухофрукти, банани, виноград, хурма, кавуни. До продуктів з високим ГІ також відноситься кава. Призначаючи догляд за обличчям від прищів, косметологи також можуть просити відмовитися від молоковмісних продуктів у раціоні. Це пов’язано з тим, що молоко містить гормон зі структурою, подібною до інсуліну. Своєю чергою підвищений інсулін провокує активну секрецію шкірного сала та клітин шкіри. Це спричиняє закорковування волосяного фолікула і появу акне.
  • Порушений мікробіом. Ефективне лікування акне на обличчі та тілі рідко можливе, якщо не приділити достатньо уваги відновленню балансу мікробіому. Для цього потрібні терапевтичні засоби, що мають пробіотики у складі. Зокрема,  Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei4, Lactobacillus Rhamnosus GG та Сахароміцети Буларді.
  • Надто велика кількість дріжджових грибів Candida. Дріжджові гриби присутні у нашому організму від природи.Тому сама по собі Candida не є небезпечною. Проблеми виникають, коли рівень грибів перевищує норму. Тому жінкам надважливо контролювати кислотний баланс в піхві. Нормальний pH лишається у межах 3,8-4,1. 

Як вилікувати акне?

Перший крок на шляху до здоров’я шкіри — знайти косметолога, який буде працювати із вами комплексно. Неправильний підхід — покладатися на один засіб чи антибіотики. Важливо дослідити стан здоров’я та зрозуміти, у чому причина висипів, а далі працювати із захворюванням комплексно — як ззовні, так і всередині.

Жодна ефективна косметика від прищів не буде працювати, якщо ви не піклуєтеся про здоровий мікробіом, гормональний фон, гарне харчування та травлення. Тож рекомендуємо дотримуватися наступних порад:

  • Почніть з харчування. Виключіть або мінімізуйте кількість молочних продуктів. Радимо вести щоденник реакцій шкіри, щоб зрозуміти, чи потрібно відмовитись від молочних продуктів зовсім, чи достатньо зменшити кількість. Також почніть вживати якомога менше продуктів, що мають глікемічний індекс вище 70. Вашій шкірі точно сподобається білокачанна капуста, броколі, кабачки, огірки, зелений горошок, авокадо, спаржа, шпинат, щавель, бобові, морква, буряк та редис. А от всі солодкі, цукрові фрукти, краще їсти обмежено.
  • Зменште кількість випитої кави протягом дня. Якщо не виходить відмовитись від кави зовсім, пийте її з розумом. Пам’ятайте, що період напіввиведення кофеїну з організму — 5-6 годин. Тож пити каву все-таки краще зранку. Також бажано уникати кавових напоїв типу лате, рафу та інших, тобто тих, що містять молоко, вершки та цукор.
  • Підтримуйте збалансований мікробіом. Досягти балансу допоможе харчування із переважанням свіжих зелених овочів, відсутність стресу, здоровий сон, стабільна фізична активність, а також регулярний контроль кислотності піхви у жінок. 

Як добрати ефективні засоби для обличчя та тіла при акне?

Тут важливо обирати не засоби, а компоненти, що входять у їх склад. Перевагу варто віддавати рослинним інгредієнтам, які на відміну від хімічно синтезованих, не руйнують мікробіом. Так, боротися з акне в домашніх умовах допоможуть наступні рослинні компоненти:

  • Екстракт кропиви — нормалізує секрецію шкірного сала, а також допомагає у процесах регенерації.
  • Саліцилова кислота, отримана з буряка — зменшує помітність висипань, завдяки результативній боротьбі з бактеріями. 
  • Екстракт лопухового кореня — очищає пори, тим самим зменшуючи запалення. 
  • Лавандова ефірна олія — прибирає сліди постакне та значно покращує мікроциркуляцію дерми. 
  • Екстракт магнолії — припиняє розповсюдження умовно-патогенних бактерій стафілококу. 
  • Колоїдне срібло — пришвидшує регенераційні процеси та знімає почервоніння.
  • Алое Вера — компонент, необхідний для заспокоєння та зволоження шкіри. 
  • Бентонітова глина — чудово працює із постакне, завдяки здібності до відбілювання, також врегульовує процес виділення шкірного сала та мінімізує активність бактерій у порах.

Канадський бренд рослинної мікробіом-френдлі космецевтики Nelly De Vuyst® має окрему колекцію засобів для лікування акне на обличчі та тілі. Серія BioAcne немає агресивних хімічних компонентів у складі та працює зі шкірою дбайливо. Космецевтика сертифікована COSMOS® Organic by Ecocert® Greenlife, що підтверджує дієвий рослинний склад. Засоби розроблені дерматологами у співпраці з гінекологами, а їх дія направлена на роботу у 360° — із висипами, постакне рубцями та плямами, а також на профілактику рецидивів, одночасно відновлюючи здоровий мікробіом шкіри. 

Back to blog